دوره 6، شماره 3 - ( بهار 1399 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 65-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران Hatamian152@gmail.com
چکیده:   (4286 مشاهده)

مقدمه: از آنجایی که سالمندی و بیماری­ های این دوره از زندگی موجب بالا رفتن هزینه­ های سیستم بهداشت و درمان می شود، بنابراین پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بر تنظیم هیجان و حساسیت اضطرابی سالمندان با سابقه بیماری قلبی مقیم سرای سالمندان شهر تهران انجام شد.
روش: جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سالمندان مقیم در سرای سالمندان دارای سابقه بیماری قلبی شهر تهران در سال 1397 بودند که از میان آنها 50 نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی انتخاب و با طرح پژوهش آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در گروهای آزمایش و کنترل تخصیص داده شد( 25 نفر در گروه آزمایش و 25 نفر در گروه کنترل). مداخلات آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه آموزشی 60 دقیقه ای یک جلسه در هفته بر روی سالمندان دارای سابقه بیماری قلبی انجام گرفت. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم هیجان(ERQ-10) گروس و جان و مقیاس حساسیت اضطرابی(ASS)تیلور و کاکس بود. داده ها توسط نرم افزار Spss-23 باروش تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شدند. 
یافته ها: نتایج یافته ها حاکی از تفاوت معنادار بین گروها(کنترل و آزمایش) بود. همچنین نتایج آزمون تک متغیره نیز بیانگر وجود تفاوت معنادار در هر دو متغیر بود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند در چگونگی تنظیم هیجانات و کاهش حساسیت های اضطرابی در افراد سالمند دارای سابقه بیماری قلبی موثر باشد، بدین معنا که روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی یک راهبرد موثر و پیشگیرانه برای کاهش حساسیت های اضطرابی زیاد و نیز افزایش راهبردهای تنظیم هیجان است، بنابراین پیشنهاد می شود که متخصصان حوزه سلامت به آن توجه ویژه ای داشته باشند.
 

متن کامل [PDF 398 kb]   (2623 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/1/12 | پذیرش: 1398/6/12 | انتشار: 1398/12/5

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.