۴ نتیجه برای گل پرور
زهره شجاعی، محسن گل پرور، اصغر آقایی، محمدرضا بردبار،
دوره ۶، شماره ۱ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: اضطراب و افسردگی از جمله متغیرهایی هستند که کودکان مبتلا به سرطان نیازمند درمان های روانشناختی برای آن ها هستند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی گروهی قصه درمانی و هنر ـ بازی درمانی بر اضطراب و افسردگی کودکان مبتلا به سرطان با تکیه بر چهارچوب، اصول و قواعد رویکرد شناختی ـ رفتاری اجرا شد.
روش کار: پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی از نوع شبه آزمایشی و طرح پژوهش سه گروهی با سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. به منظور انجام پژوهش از میان کودکان ۸ تا ۱۲ سال مبتلا به سرطان در بیمارستان امیر شهر شیراز در تابستان سال ۱۳۹۷، ۳۶ کودک به صورت هدفمند انتخاب و به سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل ـ هر گروه ۱۲ نفر) تقسیم شدند. از مقیاس اضطراب اسپنس (SCAS ـ اسپنس، ۱۹۹۸) و مقیاس افسردگی کودکان (CDS ـ تیشر و لانگ، ۱۹۷۸) برای سنجش در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. گروه قصه درمانی شناختی ـ رفتاری و هنر ـ بازی درمانی شناختی ـ رفتاری هر یک به مدت ۱۲ جلسه، تحت درمان قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازههای مکرر تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین قصه درمانی شناختی ـ رفتاری و هنر ـ بازی درمانی شناختی ـ رفتاری با گروه کنترل در اضطراب (۰/۰۰۱>P، ۲۹/۹۸=F) و افسردگی (۰/۰۰۱>P، ۲۸/۶۲=F) تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین، هنر ـ بازی درمانی شناختی ـ رفتاری نسبت به قصه درمانی شناختی ـ رفتاری در کاهش اضطراب و افسردگی مؤثرتر بود(۰/۰۰۱>P).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که قصه درمانی شناختی ـ رفتاری و هنر ـ بازی درمانی شناختیـ رفتاری می توانند به عنوان یک شیوه درمانی برای کاهش اضطراب و افسردگی کودکان مبتلا به سرطان در محیط های آموزشی و درمانی به کار برده شوند.
جهانبخش قاسمی کله مسیحی، محسن گل پرور، فلور خیاطان،
دوره ۶، شماره ۳ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: استرس زیاد در محیط های کاری پرستاران، یکی از دلایل اصلی وقوع فرسودگی در بین آن ها است. به همین دلیل لازم است تا پرستاران برای غلبه بر فرسودگی خود مورد آموزش قرار گیرند. این پژوهش با هدف مقایسه اثر بخشی استفاده از نقاط قوت سرشتی به شیوه نوین و آموزش ارتقاء سرمایه عاطفی بر فرسودگی پرستاران اجرا شد.
روش کار: روش مطالعه نیمه آزمایشی و طرح پژوهش سه گروهی با دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود. از میان پرستاران یک بیمارستان دولتی در اصفهان در بهار ۱۳۹۸ ، ۴۵ پرستار به شیوه هدفمند بر مبنای ملاک های ورود و خروج انتخاب و سپس به طور مساوی به دو گروه آزمایش و گروه کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) گمارده شدند. پرسشنامه فرسودگی شغلی(با سه مولفه فرسودگی جسمی، فرسودگی شناختی و فرسودگی هیجانی) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. آموزش استفاده از نقاط قوت سرشتی به شیوه نوین و آموزش ارتقاء سرمایه عاطفی طی ده جلسه انجام شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که فرسودگی شناختی ( ۰۸ / ۹ = F و ۰۱ / ۰ > P ) و فرسودگی هیجانی ( ۵۵ / ۶ = F و ۰۱ / ۰ > P) در گروه آموزش استفاده از نقاط قوت سرشتی به شیوه نوین و آموزش ارتقاء سرمایه عاطفی نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری پائین تر است، اما در فرسودگی جسمی بین دو گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معناداری به دست نیامد ( ۰۵ / ۰ < P ).
نتیجه گیری: نتایج اثربخشی آموزش استفاده از نقاط قوت سرشتی به شیوه نوین و آموزش سرمایه عاطفی را بر کاهش فرسودگی شناختی و هیجانی پرستاران تایید نمود. پیشنهاد می شود آموزش استفاده از نقاط قوت سرشتی به شیوه نوین و آموزش سرمایه عاطفی برای مدیریت کارآمدتر فرسودگی شناختی و هیجانی پرستاران در محیط های بیمارستانی استفاده شود.
شکوفه نیک نشان، محسن گل پرور، احمد عابدی، پیمان نصری، فاطمه فاموری،
دوره ۷، شماره ۱ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: کودکان مبتلا به درد شکمی اغلب دارای درد شکمی قبل از خواب هستند و درد تأثیر منفی بر روی کیفیت خواب دارد. این پژوهش با هدف اثر بخشی بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری بر اختلال خواب کودکان مبتلا به درد شکمی اجرا شد.
روش کار: این مطالعه یک پژوهش کاربردی از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. ۲۴ کودک ۵ تا ۱۰ سال مبتلا به درد شکمی عملکردی به همراه مادرانشان به کلینیک تخصصی بیمارستان امین شهر اصفهان در سال۱۳۹۷ مراجعه کرده بودند به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل، هر گروه ۸نفر) تقسیم شدند. از پرسشنامه اختلال خواب برونی و همکاران( ۱۹۹۶) برای سنجش در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه استفاده شد. گروه بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری هر یک به مدت ۸ جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازههای مکرر تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که در اختلال خواب بین بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری و بازی درمانی شناختی-رفتاری با یکدیگر تفاوت معناداری وجود ندارد، ولی بین دو نوع بازی درمانی با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد ( ۰۵ / ۰ > P).
نتیجه گیری: بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری و بازی درمانی شناختی-رفتاری هر دو در کاهش اختلال خواب در کودکان مبتلا به درد شکمی عملکردی مؤثر بودند. بنابراین از این دو نوع درمان می توان برای بهبود اختلال خواب در کودکان مبتلا به درد شکمی عملکردی در مراکز درمانی استفاده کرد.
خانم فریبا قاسمی نژاد راینی، دکتر محسن گل پرور، دکتر اصغر آقایی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر برای غلبه بر مشکلات عاطفی و هیجانی خود نیازمند یاری و کمک درمانی هستند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجانمدار مبتنی بر آسیب دلبستگی و طرحواره درمانی معنویت محور بر اضطراب و سرمایه عاطفی زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان آسیبدیده از پیمانشکنی همسر بودند که به مراکز مشاوره روانشناختی در شهر بندرعباس در بهار سال ۱۴۰۰ مراجعه نمودند. از بین آنها، ۴۸ نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه ۱۶ نفر) گمارده شدند. دادهها با استفاده از مقیاس اضطراب بک (۱۹۸۸) و سرمایه عاطفی گلپرور (۱۳۹۵) جمعآوری شد. طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی (هر یک طی ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقهای) اجرا و گروه کنترل در دوره مطالعه هیچ درمانی دریافت ننمود. دادهها با استفاده تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ تحلیل شد.
یافته ها: یافتهها نشان داد طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی در کاهش اضطراب دارای اثربخشی معنادار بودند (۰/۰۱>P). بین دو درمان در کاهش اضطراب تفاوت معناداری وجود نداشت (۰/۰۵<P). در متغیر سرمایه عاطفی، طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی با گروه کنترل دارای تفاوت معناداری نبودند (۰/۰۵<P). به این معنی که دو درمان بر افزایش سرمایه عاطفی دارای اثربخشی نبودند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی میتوانند اضطراب را در زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر کاهش دهند. بنابراین درمانگران میتوانند برای کنترل اضطراب زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر از این دو درمان استفاده کنند.