دوره 9، شماره 3 - ( بهار 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 46-33 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barghi F, Salehi S, Tabarsi B. Comparative study of pain and mucosal injury in tracheal suctioning with foley and nelaton catheters in patients admitted to the intensive care unit. IJRN 2023; 9 (3) :33-46
URL: http://ijrn.ir/article-1-746-fa.html
برقی فاطمه، صالحی شیوا، طبرسی بهشته. بررسی مقایسه ای درد و آسیب مخاطی در ساکشن لوله تراشه با استفاده از سوند فولی و نلاتون در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه. نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری. 1402; 9 (3) :33-46

URL: http://ijrn.ir/article-1-746-fa.html


گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران Salehi.shiva@yahoo.com
چکیده:   (1206 مشاهده)
مقدمه: یکی از مداخلات مهم پرستاری در بخش های ویژه ساکشن لوله تراشه بیماران برای تخلیه ی ترشحات راه هوایی است. این پروسیجر با وجود این که ضروری و برای مدیریت راه هوایی بیماران مفید است اما گاها دردناک بوده و موجب آسیب مخاطی می شود که تلاش برای یافتن وسایل یا روش های با کمترین آسیب ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه درد و آسیب مخاطی در ساکشن لوله تراشه با استفاده از سوند فولی و نلاتون در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال ۱۴۰۰انجام شده است.
روش‌ کار: مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی دو گروهه بوده و جامعه آماری آن کلیه بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان البرز کرج در نیمه ی اول سال 1401 بودند. از طریق روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود 60 بیمار انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه ساکشن با سوند فولی و ساکشن با سوند نلاتون قرار گرفتند. بیماران بر حسب نیاز به مدت سه روز و 12 بار ساکشن شده و از نظر شدت درد و میزان آسیب مخاطی در اثر ساکشن مورد مقایسه قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات جمعیت شناختی بیماران، پرسشنامه استاندارد مقیاس رفتاری سنجش درد و چک لیست مشاهده ای آسیب مخاطی جهت ارزیابی آسیب مخاطی استفاده شد.. داده‌ها با نرم‌افزار آماری SPSS21 و با استفاده از آزمون های تی مستقل، دقیق فشر و کای اسکوئر آماری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک تفاوت آماری معنی داری نداشتند. قبل از انجام ساکشن بین شدت درد بیماران دو گروه در هیچ کدام از 12 زمان تفاوت آماری معنی داری نداشت (0/05P>). اما بعد از ساکشن این تفاوت در زمان های اول، دوم، سوم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم معنی دار بود و ساکشن با سوند فولی در مقایسه با سوند نلاتون درد کمتری داشت (0/05P<). در مورد آسیب مخاطی نیز در زمان های نهم، دهم و دوازدهم بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05P<) و تعداد افرادی که به دنبال ساکشن دچار آسیب مخاطی شده بودند در گروه ساکشن با سوند فولی در مقایسه با گروه ساکشن با سوند نلاتون آسیب مخاطی کمتری داشتند.
نتیجه‌گیری:  از آنجا که استفاده از سوند فولی جهت ساکشن نمودن لوله تراشه بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه هم شدت درد و هم آسیب مخاطی کمتری نسبت به سوند نلاتون ایجاد می نماید لذا پیشنهاد می گردد ترتیبی اتخاذ شود که استفاده از این روش جهت ساکشن لوله تراشه بیماران بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 306 kb]   (351 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری توانبخشی
دریافت: 1401/6/13 | پذیرش: 1401/11/8 | انتشار: 1401/12/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Rehabilitation Research

Designed & Developed by : Yektaweb