مقدمه: خستگی از شایعترین علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس و شایعترین شکایت سالمندان به شمار می آید که سبب کاهش کیفیت زندگی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ماساژ استروک سطحی پشت بر روی خستگی سالمندان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مقیم در آسایشگاه کهریزک در سال 1393 انجام شده است.
روش کار: این مطالعه یک پژوهش شبه تجربی، تک گروهی قبل و بعد می باشد. جامعه آماری شامل 18 سالمند مرد و زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مقیم در آسایشگاه کهریزک است . نمونه گیری به صورت در دسترس بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انجام گرفت و برای هر یک از افراد ماساژ استروک سطحی پشت به مدت 20 دقیقه، روزهای زوج، طی چهار هفته انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سنجش شدت خستگی استفاده شد. نمره خستگی در سه نوبت قبل ازجلسه اول، پس از جلسه ششم و پایان جلسه دوازدهم اندازه گیری شد. تجزیه تحلیل داده ها بوسیله SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمونهای آماری شاپیرو - ویلکز , تحلیل واریانس مکرر و فریدمن, ویلکاکسون و بنفرونی، یومان ویتنی انجام شد.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که میانگین سنی آزمودنی ها 55/64 بوده است. میانگین نمره خستگی در پیش آزمون 2/50، در پایان جلسه ششم 3/44 و در پس آزمون 5/40 براورد شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شدت خستگی قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری داشته و ماساژ استروک سطحی پشت در جهت کاهش میزان خستگی موثر است (001/0 > P).
نتیجه گیری: شدت خستگی در سالمندان مبتلا به ام اس شیوع بالایی دارد و اجرای ماساژ استروک سطحی پشت که مداخله ای سبک و قابل تحمل برای سالمندان است توسط مراقبین و پرستاران ، می تواند در کاهش خستگی این افراد موثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |