دوره 2، شماره 4 - ( تابستان 1395 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 65-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tajbakhsh F, Hosseini M A, Rahgozar M. The Effect of Religious-Spiritual Care on Stress Post Surgery Coronary Artery Bypass Graft Patients . IJRN 2016; 2 (4) :57-65
URL: http://ijrn.ir/article-1-236-fa.html
تاج بخش فرشته، حسینی محمد علی، رهگذر مهدی. تأثیر مراقبت معنوی- مذهبی بر استرس بیماران پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر قلب. نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری. 1395; 2 (4) :57-65

URL: http://ijrn.ir/article-1-236-fa.html


دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
چکیده:   (7060 مشاهده)

مقدمه: مراقبت معنوی مذهبی به عنوان یک فاکتور بارز بر سلامت جسم و روان در تطابق بیماران با بیماریشان و افزایش کیفیت زندگی آنها مؤثر میباشد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر مراقبت معنوی-مذهبی بر استرس بیماران پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر قلب در مرکز توانبخشی بیمارستان بقیه الله الاعظم (عج) تهران در سال 1392 انجام شد.

روشکار: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 68 مددجوی پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر انجام شد. نمونهها به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله (34) و شاهد (34) قرار داده شدند. مداخله به صورت بسته آموزشی مبتنی  بر مراقبت های معنوی- مذهبی بر اساس الگوی Richards and Bergin در گروه مداخله انجام پذیرفت. ابزارهای جمع آوری دادهها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) بود. استرس در دو مرحله قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد و از طریق نسخه 20 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافتهها: میانگین نمره استرس در گروه مداخله و شاهد قبل از مداخله با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند، در حالی که بعد از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده شد (P < 0/001) همچنین یافتهها نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین نمره استرس قبل و بعد از انجام مداخله در آزمودنی های گروه شاهد (014/0 = P) و مداخله (001/0 > P) وجود داشت به طوری که در گروه مداخله استرس بیماران پس از انجام مراقبتهای معنوی و مذهبی کاهش داشته و این در حالی بود که در گروه شاهد میانگین نمره استرس افزایش معنی داری داشته است.

نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که مراقبت معنوی-مذهبی، تأثیر معنیداری در کاهش استرس بیماران دارد. با توجه به نتایج حاصله، توصیه میشود پرستاران از این روش مراقبتی به عنوان روشی بیخطر و ایمن در امر مراقبت از بیماران استفاده کنند.

متن کامل [PDF 232 kb]   (4813 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/5/5 | پذیرش: 1395/5/5 | انتشار: 1395/5/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Rehabilitation Research

Designed & Developed by : Yektaweb