دوره 6، شماره 4 - ( 4-1399 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 82-70 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ghaderi F, akrami N, namdari K, abedi A. Developing an integrated psychotherapy model of generalized anxiety disorder comorbid with emotional disorders; a qualitative approach. IJRN 2020; 6 (4) :70-82
URL: http://ijrn.ir/article-1-526-fa.html
قادری فرزاد، اکرمی ناهید، نامداری کورش، عابدی احمد. تدوین الگوی رواندرمانی یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر همبود با اختلالات هیجانی؛ رویکردی کیفی. نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری. 1399; 6 (4) :70-82

URL: http://ijrn.ir/article-1-526-fa.html


استادیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران n.akrami@edu.ui.ac.ir
چکیده:   (3857 مشاهده)
چکیده
مقدمه: با توجه به چندبعدی بودن و فراگیر بودن اختلال اضطراب فراگیر و تأثیر آن بر همه ابعاد زندگی و پیچیده بودن آسیب‌شناسی آن و با توجه به اینکه درصد بالایی از این بیماران به بیش از یک اختلال مبتلا هستند و در مقایسه با سایر اختلالات اضطرابی کمتر به درمان‌های روان‌شناختی پاسخ می‌دهند، مداخلات فراگیرتری را می‌طلبند و نیاز به ارائه دستورالعمل‌های درمانی جامعی دارند، یعنی درمانگر برای درمان اختلال باید یک رویکرد همه‌جانبه نگر داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی رواندرمانی یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر همبود با اختلالات هیجانی انجام شد.
روش: روش پژوهش، تحلیل محتوای قیاسی بود. حوزه پژوهش شامل کتاب‌ها، پایان‌نامه‌ها و مقالات معتبر داخلی و خارجی در زمینه اختلال اضطراب فراگیر و شامل متخصصین در زمینه اعتباربخشی تخصصی مؤلفه‌ها و مدل استخراج‌شده بود. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند آغاز گردید. برای حجم نمونه از معیار اشباع استفاده شد که نشان‌دهنده کفایت حجم نمونه است. ازاین‌رو از 40 منبع نوشتاری با موضوع سبب‌شناسی و درمان اختلال اضطراب فراگیر استفاده گردید. مؤلفه‌ها و محتوای به‌دست‌آمده بر اساس تلفیق و هماهنگ‌سازی با پیشینه موجود، به‌صورت پروتکل رواندرمانی یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر طراحی شد. در مرحله آخر نیز صحت و سقم الگوی مذکور بررسی گردید.
یافته ها: الگوی درمان یکپارچه اختلال اضطراب فراگیر حاوی 8 مضمون اصلی است که عبارتند از: آگاهی و آموزش روان شناختی، فرایندهای انگیزشی، راهبردهای رفتاری، راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی، کارآمدی هیجانی، اثربخشی بین فردی و آموزش رشد فردی و معنویت. در نتیجه این 8 مضمون، 34 مؤلفه اصلی و 71 مؤلفه فرعی به دست آمد. الگوی به دست آمده با استفاده از شاخص‌های روان سنجی اعتباریابی و پایایی سنجی شد. نتایج حاکی از معتبر و پایا بودن الگوی موردنظر بود.
نتیجه گیری: الگوی رواندرمانی یکپارچه به دست آمده، می‌تواند در کنار سایر مداخلات موجود، در صورت بندی مداخله برای درمان اختلال اضطراب فراگیر قابل استفاده ‌باشد.
متن کامل [PDF 1250 kb]   (2648 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/8/11 | پذیرش: 1399/2/9 | انتشار: 1399/4/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Rehabilitation Research

Designed & Developed by : Yektaweb