Jafar Tabatabaei T S, Akbari S, Ghorbani M, Nasirfam N, Esmaili F. Effect of Psycho-Social Rehabilitation on Psychological Well-being, Mental Health and Body Image Concern in Mastectomized Women. IJRN 2020; 6 (4) :49-58
URL:
http://ijrn.ir/article-1-553-fa.html
جعفر طباطبایی تکتم سادات، اکبری سالومه، قربانی مریم، نصیرفام ناهید، اسمعیلی فاطمه. تاثیر توانبخشی روانی- اجتماعی بر بهزیستی روانشناختی، سلامت روان و نگرانی از تصویر بدنی در زنان ماستکتومیشده. نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری. 1399; 6 (4) :49-58
URL: http://ijrn.ir/article-1-553-fa.html
استادیار، گروه روانشناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران toktamtabatabaee@yahoo.com
چکیده: (3796 مشاهده)
چکیده
مقدمه: سرطان پستان از شایعترین تورمورهای بدخیم در زنان است که روش درمان رایج آن ماستکتومی میباشد. زنان ماستکتومیشده دارای مشکلات روانشناختی زیادی هستند. با توجه به اثربخشی رویکرد توانبخشی روانی- اجتماعی، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر توانبخشی روانی- اجتماعی بر بهزیستی روانشناختی، سلامت روان و نگرانی از تصویر بدنی در زنان ماستکتومیشده انجام شد.
روش کار: روش مطالعه حاضر نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان ماستکتومیشده در بیمارستان پاستورنو شهر مشهد در سال 1397 بودند. از میان اعضای جامعه تعداد 50 نفر پس از بررسی ملاکهای ورود به مطالعه با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقهای تحت برنامه توانبخشی روانی- اجتماعی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. دادهها با استفاده از فرم جمعیتشناختی و پرسشنامههای بهزیستی روانشناختی، سلامت روان و نگرانی از تصویر بدنی جمعآوری و با آزمونهای آماری خیدو، تی تست و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین گروههای آزمایش و کنترل از نظر سن، تحصیلات و مدت زمان گذشته از عمل ماستکتومی در زنان ماستکتومیشده تفاوت معنیداری وجود نداشت (0/05P>). همچنین، در مرحله پیشآزمون گروههای آزمایش و کنترل از نظر بهزیستی روانشناختی، سلامت روان و نگرانی از تصویر بدنی تفاوت معنیداری نداشتند (0/05P>)، اما در مرحله پسآزمون از نظر هر سه متغیر تفاوت معنیداری داشتند (0/05P<). به عبارت دیگر، برنامه توانبخشی روانی- اجتماعی باعث بهبود بهزیستی روانشناختی و سلامت روان و کاهش نگرانی از تصویر بدنی در زنان ماستکتومیشده شد (0/05P<).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج، استفاده از رویکرد توانبخشی روانی- اجتماعی در کنار سایر رویکردهای آموزشی و درمانی توسط درمانگران و متخصصان سلامت برای بهبود ویژگیهای روانشناختی مختلف بهویژه بهبود بهزیستی روانشناختی و سلامت روان و کاهش نگرانی از تصویر بدنی گروههای آسیبپذیر از جمله زنان ماستکتومیشده میتواند موثر واقع شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1398/7/25 | پذیرش: 1398/12/14 | انتشار: 1399/4/3