دوره 9، شماره 4 - ( تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 87-75 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajigadirzadeh A, Taheri A, Babakhani N. Comparing the effectiveness of cognitive rehabilitation and compassion-based therapy on self-care behaviors of the elderly with mild cognitive impairment. IJRN 2023; 9 (4) :75-87
URL: http://ijrn.ir/article-1-790-fa.html
حاجی قدیرزاده افسانه، طاهری افسانه، باباخانی نرگس. مقایسه اثربخشی بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت بر رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف. نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری. 1402; 9 (4) :75-87

URL: http://ijrn.ir/article-1-790-fa.html


استادیار، گروه روانشناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران دانشگاه آزاد اسلامی رودهن a2_taheri@yahoo.com
چکیده:   (1186 مشاهده)
مقدمه: شناخت نیازها و وضعیت سلامت سالمندان از مسائل مهم جامعه است و برای توانمندسازی و بهبود شرایطشان باید راهکارهای نوین درمانی، بازتوانی و مداخله‌های اثربخش موردپژوهش قرار گیرد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت بر رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف انجام شد.
روش کار: پژوهــش حاضــر از نظر هدف، کاربــردی و از نظر روش پژوهــش از نوع نیمــه تجربــی و از طــرح پیش آزمــون پس آزمــون با گروه کنترل با پیگیری  سه ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف شهر تهران بود که به پایگاه‌های سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1400 مراجعه کرده بودند و از بین آنها نمونه‌ای 42 سالمند بر مبنای ملاک‌های ورود به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت  و یک گروه کنترل جایگزین شدند. بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت هر یک طی 8 جلسه 90 دقیقه ­ای برای گروه‌های آزمایش اجرا شد و گروه کنترل بدون هیچ آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه‌ رفتارهای خودمراقبتی (یونسی بروجنی و همکاران،1399) بود. داده­ ها با استفاده از تحلیــل واریانس مختلط در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیــل شــدند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت بر خودمراقبتی معنوی، خود مراقبتی اجتماعی، خود مراقبتی جسمانی و خودمراقبتی در حین بیماری مؤثر بود (0/05>P). تأثیر درمان مبتنی بر بازتوانی شناختی در خود مراقبتی جسمی بیشتر از گروه درمان مبتنی برشفقت بود.
نتیجه گیری: براساس نتایج حاصل از پژوهش می توان از بسته‌های آموزشی این پژوهش در آسایشگاه‌ها و سراهای سالمندان برای ارتقای سطح خود مراقبتی سالمندان بهره برد.
 
متن کامل [PDF 293 kb]   (355 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: توانبخشی روانی
دریافت: 1401/11/25 | پذیرش: 1402/3/11 | انتشار: 1402/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Rehabilitation Research

Designed & Developed by : Yektaweb