دوره 11، شماره 4 - ( تابستان 1404 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Morteza M, saeed Y, Tayebi A, nehrir B. Impact of Nurse-Led Continuous Care on Sleep Quality and Hope in Hemodialysis Patients. IJRN 2025; 11 (4) : 2
URL: http://ijrn.ir/article-1-919-fa.html
مرادی فرادنبه مرتضی، سعید یاسر، طیبی علی، نحریر بتول. تأثیر مراقبت مستمر تحت هدایت پرستار بر کیفیت خواب و امید در بیماران همودیالیزی. نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری. 1404; 11 (4)

URL: http://ijrn.ir/article-1-919-fa.html


دانشیار گروه پرستاری، مرکز تحقیقات پرستاری، پژوهشکده بالینی، دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...(عج)، تهران، ایران rnehrir1739@yahoo.com
چکیده:   (102 مشاهده)
مقدمه: در حال حاضر توجه و مدیریت پیامدهای ناگوار بیماری های مزمن با فرایند درمان طولانی از جمله نارسایی کلیه که تجربه همودیالیز به صورت مداوم را دارند ضروری است. ناامیدی و اختلال خواب از جمله مواردی است که در جامعه بیماران همودیالیزی شایع و نیازمند مداخله مناسب است. مدیریت مناسب این اختلالات می تواند پیامدهای بهبودی را در این بیماران به دنبال داشته باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش به بیمار و پیگیری تلفنی توسط پرستار بر امیدواری و کیفیت خواب بیماران همودیالیزی انجام شد.
روش کار: این یک مطالعه نیمه تجربی است که در بیمارستان بقیه الله (عج) شهر تهران انجام شد. بر این اساس تعداد 60 بیمار همودیالیزی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله تحت آموزش به مدت سه جلسه یک ساعت و بیست دقیقه ای بر اساس محتوای آموزشی طراحی شده قرار گرفته و سپس محتوای آموزشی در قالب کتابچه در اختیاربیماران قرار داده شد، به علاوه پیگیری تلفنی نیز انجام شد. گروه کنترل مراقبت های معمول انجام شد. ابزارگردآوری اطلاعات شامل فرم ثبت اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ و پرسشنامه امیدواری میلر بود. بررسی داده ها در سه مرحله قبل، بعد و یک ماه بعد از مداخله در هر دو گروه انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22، آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون کای اسکوئر، آزمون تی مستقل، آزمون تی زوجی و آنالیز واریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.   
یافته ها: از نظر ویژگی های جمعیت شناختی بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت. نتایج آزمون تی زوجی و آنالیز واریانس با اندازه ها تکراری تفاوت آماری معناداری را بین نمره امید در دو گروه مداخله و کنترل نشان نداد (p>0.05). نتایج آزمون تی زوجی و آنالیز واریانس با اندازه ها تکراری تفاوت آماری معناداری را بین نمره خواب در دو گروه مداخله و کنترل نشان نداد .(p>0.05) به طوری که در گروه مداخله به نسبت گروه کنترل وضعیت خواب بیماران بعد از مداخله بهتر بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر انجام مداخلات آموزشی با محتوای متناسب برای بهبود کیفیت خواب بیماران همودیالیزی پیشنهاد می شود. این موضوع می تواند در بحث آموزش به بیمار و دوره های آموزش مداوم برای توانمند سازی پرستاران در این حوزه مد نظر قرار گیرد. از طرفی انجام مطالعات بیشتر با تمرکز بر امید و محتوای تخصصی متناسب با این مفهوم پیشنهاد می شود.

 
شماره‌ی مقاله: 2
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موضوعات
دریافت: 1403/9/5 | پذیرش: 1403/9/26 | انتشار: 1404/4/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Rehabilitation Research

Designed & Developed by : Yektaweb