مقدمه: سرطان یکی از معضلات اساسی سلامت در ایران و جهان است و با توجه به موقعیت این بیماری، تعداد زیادی از بیماران سرطانی نیازمندمراقبت های حمایتی وتسکینی هستند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش پس از دریافت مراقبت تسکینی و حمایتی بود.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی میباشد. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان پستان دارای متاستاز علامتی بودند که جهت دریافت خدمات حمایتی و تسکینی به یکی از کلینیکهای تغذیه، درد، درمان معنوی، جراحی، طب مکمل، ترمیم زخم، روان پزشکی، مشاوره روان و توانبخشی بیمارستان شهدای تجریش در بازه زمانی ابتدای مهر ماه سال 92 تا ابتدای مهر ماه سال 93 مراجعه کرده بودند را تشکیل میداد. حجم نمونه در این مطالعه بر اساس فرمول 100 نفر محاسبه گردید که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری دادهها از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی استفاده گردید. دادهها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری توصیفی (فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار و استنباطی (کای اسکوار) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرقتند.
یافتهها: یافتههای مطالعه نشان داد 31 درصد مبتلایان به کانسر پستان دریافت کننده مراقبت تسکینی و حمایتی دارای کیفیت زندگی مطلوب، 18 درصد دارای کیفیت زندگی نسبتاً مطلوب و 51 درصد دارای کیفیت زندگی نامطلوب بودند. همچنین 46 درصد آزمودنیها در عملکرد احساسی (هیجانی)، 42 درصد در عملکرد جسمانی، 36 درصد در عملکرد شناختی، 35 درصد در عملکرد اجتماعی و 29 درصد در عملکرد ایفای نقش دارای وضعیت نامطلوبی بودند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه خدمات تسکینی و حمایتی تأثیر معناداری در ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان ندارد. اما در برخی ابعاد آن مثل حیطههای عملکردی ایفای نقش، شناختی و اجتماعی وهمچنین کاهش برخی نشانهها و علایم بیماری از جمله تهوع، استفراغ و یبوست میتوانند مؤثر واقع شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |