Gheibee A, Tajeri B, Kooshki S, Sobhi Gharamaleki N. Comparison of the Effectiveness of Acceptance and Commitment and Compassion Therapy on Psychological Well-being in Patient with Multiple Sclerosis. IJRN 2021; 7 (2) :63-73
URL:
http://ijrn.ir/article-1-582-fa.html
غیبی علیاکبر، تاجری بیوک، کوشکی شیرین، صبحی قراملکی ناصر. مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت بر بهزیستی روانشناختی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز. نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری. 1399; 7 (2) :63-73
URL: http://ijrn.ir/article-1-582-fa.html
استادیار، گروه روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران btajeri@yahoo.com
چکیده: (3240 مشاهده)
مقدمه: مالتیپل اسکلروز یک بیماری مزمن، پیشرونده و التهابی در سیستم عصبی مرکزی است که باعث کاهش بهزیستی روانشناختی میشود. با توجه به اثربخشی روشهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت بر بسیاری از ویژگیهای روانشناختی، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت بر بهزیستی روانشناختی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز انجام شد.
روش کار: این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مرد مبتلا به مالتیپل اسکلروز عضو انجمن مالتیپل اسکلروزیس شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بود که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی ساده به کمک قرعه کشی در سه گروه مساوی (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گرو ههای آزمایش به ترتیب 8 جلسه 75 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) با روشهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. دادهها با کمک مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف جمع آوری و با روشهای خیدو، اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS- 19 تحلیل شدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد که هر دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش بهزیستی روانشناختی شدند و نتایج درمان در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (P<0/05) اما بین دو روش درمانی در افزایش بهزیستی روانشناختی تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0/05)
نتیجه گیری: نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت بر بهبود بهزیستی روانشناختی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز و عدم تفاوت بین آنها بود. در نتیجه، متخصصان سلامت و درمانگران میتوانند از هر دو روش در کنار سایر روشهای درمانی برای بهبود بهزیستی روانشناختی گروههای آسیب پذیر از جمله مبتلایان به مالتیپل اسکلروز استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی در پرستاری توانبخشی دریافت: 1399/4/7 | پذیرش: 1399/8/26 | انتشار: 1399/11/7